Flufsan

Sigurnost u svakom trenutku

Inkontinencija kod muškaraca

Inkontinencija kod muškaraca

Ustaljeno je mišljenje da samo žene mogu da imaju problema sa zadržavanjem mokraće. Iako retko, nesposobnost zadržavanja mokraće se dešava i muškarcima.

Simptomi

Dok se kod žene bolest manifestuje uglavnom samo nevoljnim mokrenjem, kod muškaraca se još javlja:

  • Smanjen mlaz
  • Problemi sa mokrenjem
  • Napinjanje tokom uriniranja
  • Kapkanje posle mokrenja
  • Potreba za mokrenjem tokom noći

Nikturija je stanje koje se defiiše potrebom nekih osoba da noću ustaju i po nekoliko puta da bi otišle do toaleta. Sprovedeno je istraživanje zasnovano na preko 20 000 ispitanih. Rezultati su iznenađujući.

Nikturija je učestalija kod muškaraca i ima tendenciju da se sa godinama pogoršava. Pogoduje joj hipertrofija prostate, pušenje i povišen pritisak. Istraživanja nisu obuhvatila uticaj poremećaja na san i na kvalitet života, pa je teško proceniti srazmeru muškaraca kojima je potrebno lečenje.

Postoje i druge karakteristike koje razlikuju mušku i žensku inkontinenciju. Sto se tiče anatomskih razloga, u većini slučajeva je u pitanju inkontinencija vezana za povećanu aktivnost bešike, iza koje su zatim mešani oblici i inkontinencija uz napor. Već nekoliko godina, broj inkontinencije uz napor je u porastu, pre svega obzirom na rastući broj hirurških intervencija na prostati i bešici.
 

Prostata
Najčešće je muška inkontinencija vezana za povećanu aktivnost bešike koja je posledica hipertrofije prostate. Sa godinama, prostata postaje deblja, pa može blokiratii bešiku i ometati izbacivanje urina. Ovaj fenomen je poznat pod imenom sindrom prostatične opstrukcije i stvara potrebu za čestim urinirajem, slabim mlazevima tokom mokrenja i kapljanjima nakon obavljenog mokrenja. Ako prostata dostigne veličinu koja ugrožava bešiku, preporučuje se lečenje medikamentima koji je mogu smanjiti.

Top