POMOĆ PRI INKONTINENCIJI KOD OSOBA SA DEMENCIJOM

POMOĆ PRI INKONTINENCIJI KOD OSOBA SA DEMENCIJOM

Nega i pomoć ljudima koji boluju od demencije predstavlja veliki izazov kako za negovatelje, tako i za čitavu porodicu. Teško je suočiti se sa činjenicom da član Vaše porodice, ma koliko star bio, na koga ste se do skora oslanjali, sada ima probleme sa pamćenjem, orjentacijom, neretko halucinacije, ili da pokazuje i znakove agresivnog ponašanja.

Inkontinencija je uobičajena nuspojava demencije i oba problema zahtevaju puno strpljenja, brige i razumevanja.

Uzroci inkontinencije kod dementnih osoba mogu biti moždanog, moždinskog ili perifernog porekla.

Oštećenje prednjeg frontalnog dela mozga snižava prag za refleks mokrenja. Već nakon nakupljanja male količine mokraće u bešici dovodi do pojave iznenadnog snažnog nagona na mokrenje koje se ne može zaustaviti.

Do inkontinencije kod osoba sa demencijom, koja je uzrokovana vaskularnom ili degenerativnom bolešću, ili povredom mozga, dolazi uglavnom zbog nezainteresovanosti da se mokraća kontroliše.

Ukoliko osoba boluje od demencije potrebno je da joj se sa strpljenjem objasni da je važno da nosi još nešto osim odeće i donjeg veša. Potrebno je uvesti proizvode za inkontinenciju u svakodnevnu rutinu kako bi dementna osoba što lakše prihvatila novonastalu situaciju. Korisno je detaljno objasniti problem kako bi osoba razumela potrebu nošenja ovakvih proizvoda. Pored nošenja pelena ili uložaka za inkontinenciju, preporučuje se zaštita kreveta i ostalog nameštaja nepromočivim navlakama. Više informacija potražite u našem asortimanu Flufsan Proizvodi.

Podelite sa prijateljima
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Povezano sa ovom temom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *