INKONTINENCIJA KOD MUŠKARACA

INKONTINENCIJA KOD MUŠKARACA

Ustaljeno je mišljenje da samo žene mogu da imaju problema sa zadržavanjem mokraće. Iako retko, nesposobnost zadržavanja mokraće se dešava i muškarcima.

Simptomi

Dok se kod žene bolest manifestuje uglavnom samo nevoljnim mokrenjem, kod muškaraca se još javlja:

  • Smanjen mlaz
  • Problemi sa mokrenjem
  • Napinjanje tokom uriniranja
  • Kapkanje posle mokrenja
  • Potreba za mokrenjem tokom noći


Nikturija je stanje koje se defiiše potrebom nekih osoba da noću ustaju i po nekoliko puta da bi otišle do toaleta. Sprovedeno je istraživanje zasnovano na preko 20 000 ispitanih. Rezultati su iznenađujući.

Nikturija je učestalija kod muškaraca i ima tendenciju da se sa godinama pogoršava. Pogoduje joj hipertrofija prostate, pušenje i povišen pritisak. Istraživanja nisu obuhvatila uticaj poremećaja na san i na kvalitet života, pa je teško proceniti srazmeru muškaraca kojima je potrebno lečenje.

Postoje i druge karakteristike koje razlikuju mušku i žensku inkontinenciju. Sto se tiče anatomskih razloga, u većini slučajeva je u pitanju inkontinencija vezana za povećanu aktivnost bešike, iza koje su zatim mešani oblici i inkontinencija uz napor. Već nekoliko godina, broj inkontinencije uz napor je u porastu, pre svega obzirom na rastući broj hirurških intervencija na prostati i bešici.

Prostata

Najčešće je muška inkontinencija vezana za povećanu aktivnost bešike koja je posledica hipertrofije prostate. Sa godinama, prostata postaje deblja, pa može blokiratii bešiku i ometati izbacivanje urina. Ovaj fenomen je poznat pod imenom sindrom prostatične opstrukcije i stvara potrebu za čestim urinirajem, slabim mlazevima tokom mokrenja i kapljanjima nakon obavljenog mokrenja. Ako prostata dostigne veličinu koja ugrožava bešiku, preporučuje se lečenje medikamentima koji je mogu smanjiti.

Podelite sa prijateljima
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Povezano sa ovom temom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *