INKONTINENCIJA KOD ŽENA

INKONTINENCIJA KOD ŽENA

Od inkontinencije urina prvenstveno pate žene, jer je njihova karlica drugačija od muške, prilagođena trudnoći i porođaju, i zato što su reproduktivni organi u neposrednom kontaktu sa organima za mokrenje. Spoljašnji mokraćni kanal kod žena je kraći od muškog, a trudnoća i porođaji dodatno opterećuju okolna tkiva i organe, pa sve to dovodi do slabljenja mišića karličnog dna i razvoja stres inkontinencije.

Urgentna inkontinencija jedan je od najčešćih oblika inkontinencije kod žena, gde dolazi do pojave iznenadnog, neodložnog nagona za mokrenjem. U takvim epizodama dolazi često do bežanja mokraće na putu do toaleta. Česti okidači neodloživog nagona na mokrenje su izlazak na hladnoću ili stajanje bosim nogama na hladnim pločicama, šum vode ili pranje ruku u hladnoj vodi.

Najveći je problem što većina žena s inkontinencijom retko sama započinje razgovor ili nevoljno traže medicinsku pomoć zbog nelagodnosti koja se javlja vezano za problem inkontinencije. Upravo je zbog toga važno istaknuti da inkontinencija nije normalno stanje bez obzira na životnu doba žene, te da je izuzetno važno potražiti pomoć i o tome razgovarati. Već kod samog razgovora s lekarom moguće je iz nekoliko glavnih podataka doći na pravi put prema ispravnoj dijagnozi. Važna pitanja su sljedeća:

  • U kojim situacijama dolazi do „bežanja“ mokraće? (na primer: uz iznenadni nagon, uz kijanje, kašljanje, smejanje, dizanje tereta, ili se dogodi i kod najmanjeg napora bez ikakvog upozorenja, kao što su ustajanje iz kreveta, čučanj ili hod)
  • Od kada traje navedeni problem i je li došlo do pogoršanja tokom vremena?
  • Koliko često mokrite na dan i ustajete li noću?
  • Koliko učestalo dolazi do bežanja mokraće?
  • Kolika količina mokraće iscuri?
Podelite sa prijateljima
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Povezano sa ovom temom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *